Värska Kuurortravikeskus

+372 799 3901

Värska kuurortravikeskuse logo.
Naine mudavannis Värska kuurortravikeskuses.

Miks toimib unikaalne Värska ravimuda ja milliseid haigusi saab sellega ravida?

Ravimuda kasutamine kuulub küll vanimate raviprotseduuride sekka, kuid kaasaegne balneoloogia ehk kümblusraviõpetus leiab järjest uusi tõestusi selle mõjule. Üllatavad faktid mudaravi kohta võivad panna meid vaatama spaa-protseduuridele uue pilguga..

Muda on kasutatud raviks mitmetes kultuurides. Haigestunud kehaosad, näiteks käed-jalad, kaeti mudaga, mida soojendati päikese käes. Muda on raviotstarbel kasutanud egiptlased, kreeklased, roomlased, krimmitatarlased, kaukaaslased.

Raviks sobib muda, mis on rikas orgaaniliste ja anorgaaniliste ainete, humiinainete ja rasvataoliste ühendite poolest. Samas peab olema testitud, et ravimudas ei oleks organismile sobimatuid aineid üle piirnormide. Terviseedenduse ja rehabilitatsiooni kompetentsikeskuse (TERE KK) laboris on uuritud Eesti mudamaardlate muda aastatel 2013–2014. Viiest maardlast võetud 145 proovis oli loomulikult orgaanilise ja anorgaanilise aine sisalduse vahekorra erinevusi, kuid üheski maardlas ei olnud raskmetallide kogus ülemäärane.

Värska järve muda on järveravimuda ehk sapropeel, mis on tekkinud taimejäänuste biokeemilisel lagunemisel ning settinud orgaanilise ja mineraalse aine muundumisel mitmesuguste bioloogiliste, keemiliste ja füüsikalis-keemiliste tegurite mõjul.

Mudas sisalduvad väga olulised erinevad orgaanilised ühendid. Orgaanilisi aineid on Värska sapropeelis rohkesti, üle 50% kuivkaalust. Neist peamiste – humiinhapete – raviomadustele on pööratud palju tähelepanu erinevates kurortoloogilistes uuringutes läbi aegade. Värska ravimuda üks hinnatavaim omadus on tema kõrge väävelvesiniku sisaldus, mis on suur haruldus.

Kairi Põldsaar ja doktor Marge Uppin märgivad, et mudast saaks ravimuda on vaja mitmete omaduste koosesinemist. Lisaks teatud füüsikalis-keemilistele näitajatele peab raviks kasutatava muda veesisaldus olema küllalt suur (üle 37%), muda peab iseloomustama sobiv tihedus ja nihketugevus, piisav soojusmahtuvus, raskmetallide normikohane sisaldus ja patogeensete bakterite puudumine. Nende näitajate poolest ongi Värska ravimuda äärmiselt kõrgelt hinnatud.

 

Värskas tehakse mudaravi endiselt vanniprotseduurina

Värska lahesopis asuvast järvemudamaardlast kaevandatud muda soojendatakse ja segatakse meie kõige soolasema (21,6 g/l ) mineraalveega (Värska-6). See teeb Värska mudavanni väga eriliseks. Sellist ravikooslust, kus ravimuda ja looduslik mineraalvesi on üheskoos, ei ole võimalik saada ühestki teisest sanatooriumist Euroopas. Kas ka mujal maailmas analoogseid ravivõtteid rakendatakse, pole teada. Kuum mudavann, mida võetakse temperatuuril 41–43 kraadi, mõjutab organismi termiliselt. Selle mõnus kreemjas koostis paitab Teie nahka ja rikkalik orgaaniliste ühendite bukett tagab head raviomadused. Vannist tulev lõhn on tõestuseks, et tegu on puhtast loodusest pärit ainega, millele pole lisatud kunstlikke lõhna-, värv- ega säilitusaineid. Mudavannide puhul on veel üks väga eriline lisaefekt – see on kaalutuse olek. Inimese lihaskonnalt langeb ära üks väga suur pingutus – vastupanu osutamine maa gravitatsioonile.

Selle mõjul leevenevad lihaspinged ja sellest tingitud lihasvalud, veresooned laienevad, kiireneb südame töö ja aktiveerub vereringe. Organismist viiakse välja liigne vedelik ja sellega koos jääkained. Pärast mudavanni on nahk pehme, hästi niisutatud. Paraneb naha niiskustasakaal ja ainevahetus.
Nii annab ravimuda leevendust luu- ja liigessüsteemi ainevahetuslike ja degeneratiivsete muutuste korral ning piirdenärvisüsteemi haiguste käes vaevlejatele. Lisaks saab mudaga ravida lihassüsteemi haiguseid, operatsioonide ja vigastuste tagajärjel tekkinud liiteid, arme, halvasti paranevad haavu ja traumade järgseid erinevaid seisundeid, samuti näiteks maksa-, sapiteede- ja soolepõletikke ning kroonilisi nahahaiguseid (ekseem, psoriaas, neurodermiit).

Kui kasutada mudavanne krooniliste haiguste raviks, siis on taastusraviarsti Külli Marguse kinnitusel kõige optimaalsem ikkagi mitu päeva kestev raviaeg, mille jooksul võiks võtta vähemalt neli-viis muda- ja võib-olla lisaks mineraalvanne. Massaaž aitab veelgi kaasa lihaspingete leevendamisele ja ainevahetuse parandamisele.

Nädalakava 18-24.12

  Esmaspäev 18.12 14.00 RAHULIK JALUTUSKÄIK PIKALOMBI MATKARAJALE. Soovijatel koguneda administraatori juures, tasuta. 16.00 SHINDO VENITUS- JA LÕÕGASTUSTUND võimlas kabinett 321. Eelregistreerimine ja tasumine administraatori

Read More »

NÄDALAKAVA 11-17.12

  Esmaspäev 11.12 14.00 RAHULIK JALUTUSKÄIK PIKALOMBI MATKARAJALE. Soovijatel koguneda administraatori juures, tasuta. 16.00 SHINDO VENITUS- JA LÕÕGASTUSTUND võimlaskabinett 321. Eelregistreerimine ja tasumine administraatori juures,

Read More »

Nädalakava 4-10.12

  Esmaspäev 4.12 14.00 RAHULIK JALUTUSKÄIK PIKALOMBI MATKARAJALE. Soovijatel koguneda administraatori juures, tasuta. 16.00 SHINDO VENITUS- JA LÕÕGASTUSTUND võimlaskabinett 321. Eelregistreerimine ja tasumine administraatori juures,

Read More »

Nädalakava 25-31.12

  Esmaspäev 25.12 13.00-14.00 Lõunasöögil Lahe Restos, mängib meeleolukat jõulumuusikat Einar klaveril.   Teisipäev 26.12 16.00 SHINDO VENITUS- JA LÕÕGASTUSTUND võimlas kabinett 321. Eelregistreerimine ja

Read More »
Värska kuurortravikeskuse sanatooriumi hotelli hoone keset metsa Värska lahe kaldal õhust pildistatuna.

NÄDALAKAVA 17 – 21.04

Esmaspäeval 17.04 16.00 SHINDO VENITUS- JA LÕÕGASTUSTUND võimlas kabinett 321. Eelregistreerimine ja tasumine administraatori juures, osalustasu 10 eurot, kohtade arv piiratud.   Teisipäeval 18.04 19.00

Read More »
Värska talumuuseumi väravad.

Nädalakava 20.-26.03

Esmaspäeval 20.03 14.00 RAHULIK JALUTUSKÄIK MATKARAJALE. Soovijatel koguneda administraatori juures. Sobib ka lastele, tasuta.16.00 SHINDO VENITUS- JA LÕÕGASTUSTUND võimlas kabinett 321. Eelregistreerimine ja tasumine administraatori

Read More »
Värska kuurort - sanatoorium ja laht lennukilt pildistatuna.

Puhkus elu allikatel

Suunurgad kerkivad justkui iseenesest. Kohe algab puhkus. See on täis tervendavat lõõgastust, konnade krooksumist, magusaid mustikaid, suus sulavat kamavahtu ja meesõira. Kuhu te ka ei vaataks, paistavad kõikjal männid, mille magus lõhn laseb hingata täiel rinnal.

Read More »
Scroll to Top